PARTICULIERE ZORG DOOR HEEL NEDERLAND
Voor direct contact bel met 020 - 63 66 837

Nieuws

08.12.2021 Trein in verzorgingstehuis laat ogen van dementerende ouderen weer twinkelen

In verzorgingstehuis De Hofkamp in Almelo vindt een nieuwe activiteit plaats die de wereld van ouderen met dementie weer een stukje groter maakt. Midden in de hal staat een treincoupé, waar de bewoners plaats in kunnen nemen met elkaar, familie of zorgverleners. En de trein is een groot succes, want de bewoners leven er helemaal van op.

Als je bij De Hofkamp binnenwandelt, zie je in de hal een koffiezetapparaat, tafeltje en sinds kort ook een NS-vierzits. De treincoupé bestaat uit twee bankjes, een tafeltje en zelfs een klapprullenbakje. Het raam is vervangen voor een televisiescherm, waarop het landschap tussen Apeldoorn en Enschede voorbijkomt. Veel bewoners herkennen het landschap vanuit hun jeugd.

Initiatief van de NS in samenwerking met Alzheimer Nederland

De treincoupé is een initiatief van de NS in samenwerking met Alzheimer Nederland. Het biedt dementerende mensen (en hun familie en/of naasten) de mogelijkheid om nog een keertje langs bekende plekken te reizen, zonder dat ze het verzorgingstehuis hoeven te verlaten. “Het is een lichtpuntje voor de bewoners, hun wereld wordt op deze manier weer wat groter”, aldus Thea Jansen, verpleegkundige bij de Hofkamp. De treincoupé zal een maand in Almelo blijven staan.

De primeur gaat naar bewoonster Will Barneveld; zij mag samen met haar dochter als eerste plaatsnemen in de trein. Ze moet even wennen aan de omgeving, maar lijkt al snel alles om haar heen te vergeten. Het gevolg? Will gaat helemaal op in de landschappen die voorbijrazen: “Ik vind het zo leuk om huizen van anderen te zien.” Op sommige momenten herkent ze zelfs de locatie: “Hier moet je zo oversteken”, mompelt ze, terwijl de trein het station van Almelo binnenrijdt.

Activiteit voor de dementerende ouderen

De zorgverleners van De Hofkamp zijn erg te spreken over de activiteit voor de dementerende ouderen. Ten eerste merken ze dat de bewoners ervan genieten, maar ze zijn ook blij dat ze, ondanks corona, weer een activiteit aan kunnen bieden. “Afgelopen anderhalf jaar was voor iedereen zwaar, ook voor de bewoners van de verzorgingstehuizen. Met dit initiatief kunnen ze, per afdeling, weer iets leuks doen”, aldus Jansen.

Auteur: redactie