PARTICULIERE ZORG DOOR HEEL NEDERLAND
Voor direct contact bel met 020 - 63 66 837

Nieuws

18.08.2020 Mogelijk vaccin voor EU-lidstaten met een oranje tintje

Mogelijk is er goed nieuws over een vaccin tegen het coronavirus voor EU-lidstaten. De Europese Commissie is in gesprek geweest, – en heeft afspraken gemaakt met de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson over de aanschaf van een vaccin tegen covid-19. De belangrijkste voorwaarden zijn dat het vaccin veilig en effectief is.

Janssen Vaccines uit Leiden, dochteronderneming van Johnson & Johnson, leidt de ontwikkeling van het vaccin. Het contract, waarover beide partijen gesproken hebben, biedt EU-lidstaten de mogelijkheid om het vaccin aan te schaffen. In eerste instantie zal het gaan om 200 miljoen doses, maar er zal een optie zijn op nog eens 200 miljoen doses.

Ook met de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) maakte de Europese Commissie twee weken geleden afspraken over een mogelijk vaccin. Daarbij ging het om 300 miljoen doses. Brussel gaf toen geen financiële details. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie laat weten ook nog in gesprek te zijn met andere vaccinfabrikanten.

Het leven van onze burgers en onze economie hebben een veilig en effectief vaccin tegen het coronavirus nodig. De commissie stelt alles in het werk om in nauwe samenwerking met de lidstaten en farmaceutische bedrijven actief hieraan bij te dragen”, aldus Ursula von der Leyen, commissievoorzitter.

Mocht het vaccin er komen, dan kunnen EU-lidstaten deze niet alleen aanschaffen voor hun eigen bevolking. Het is ook mogelijk om het vaccin te doneren aan armere landen.

Auteur: redactie