PARTICULIERE ZORG DOOR HEEL NEDERLAND
Voor direct contact bel met 020 - 63 66 837

Artikelen

01.09.2023 Zomervakantie voor mantelzorgers: ontspannen of gespannen?

Lekker met je familie zomervakantie vieren. Voor mensen in de zorgsector is het een belangrijk moment om weer even op te laden. Dat geldt ook voor mantelzorgers, maar uit een peiling van MantelzorgNL blijkt dat “even ontspannen op vakantie” er voor veel mantelzorgers niet inzit. Door het personeelstekort wordt de zorg afgeschaald en zitten mantelzorgers noodgedwongen thuis of kunnen ze niet ontspannen op vakantie.

Ziekte van Alzheimer

Zo ook Gul Dolap-Yavuz (53). Ze zegde haar baan als directiesecretaresse op en neemt doordeweeks al jaren de zorg voor haar ouders op zich. Haar vader lijdt aan de ziekte van Alzheimer en heeft in coronatijd zijn heup gebroken, waardoor hij nu rolstoelafhankelijk is. Haar moeder heeft dementie. Toen ze op de camping in Italië arriveerde, kreeg ze vrijwel meteen een telefoontje van haar schoonzus: “‘Papa hoest veel, hij is zijn stem kwijt en voelt warm en klam aan. Wat moet ik doen?

Dolap-Yavuz keek ernaar uit om tijdens haar welverdiende vakantie, tijd door te brengen met haar gezin, maar op dag 2 bleek haar vader een longontsteking te hebben: “Ik was de hele tijd met mijn familie aan de telefoon. De assistent van de huisarts, met wie ik regelmatig contact heb, belde me ook met een update dat het echt iets beter met hem ging, zodat ik het los kon laten. Dat lukte niet echt. Wat als hij zijn laatste adem uitblies terwijl ik net één weekje met mijn gezin op vakantie was?

Ondanks dat ze met liefde voor haar ouders zorgt, valt het haar ook weleens zwaar: “Voordat we thuiszorg kregen ging ik weleens jankend naar huis, waste ik mijn gezicht met koud water en ging ik weer terug.” Door de thuishulp worden nu gelukkig veel taken uit handen genomen. Zo worden haar ouders uit bed gehaald, gedoucht en aangekleed. Toch blijft Dolap-Yavuz ook regelmatig op die momenten nauw betrokken bij de zorg: “Mijn ouders spreken gebrekkig Nederlands en mijn vader wil nog weleens in verzet gaan. Hij wil dan bijvoorbeeld niet naar boven om te douchen. Dan bellen ze mij en spreek ik mijn vader in het Turks toe.”

Personeelstekort

Veel mantelzorgers ontvingen 2 maanden geleden een brief van verschillende zorgorganisaties. Daarin werd vermeld dat door toedoen van het personeelstekort, taken zouden worden afgeschaald. “We hebben veel brieven vanuit zorgorganisaties ingezien waarin mantelzorgers gevraagd worden bij te springen om de weggevallen professionele zorg op te vangen”, aldus Fleur Kusters van MantelzorgNL.

Uit de brieven blijkt dat het zorgpersoneel toe is aan een welverdiende vakantie. Echter, uit het Nationaal Mantelzorgpanel (de peiling van MantelzorgNL)  blijkt dat een kwart van de mantelzorgers hierdoor niet op vakantie kan. “Deze mantelzorgers willen hun naaste niet in de steek laten. Het lukt hen niet de zorg aan iemand anders over te dragen.”

Niet alleen de zomervakantie levert problemen op. “Een derde van de mantelzorgers van wie de naaste ook thuiszorg krijgt, springt al het hele jaar bij.” Pas na gemiddeld vijf jaar schakelen mantelzorgers professionele hulp in, omdat ze de zorg niet zelf meer aankunnen. “Als een mantelzorger de zorg niet meer aankan, volgt vaak opname voor degene die zorg nodig heeft. Dat is weer een grotere belasting op het zorgsysteem.”

Overleg tussen zorgorganisatie en mantelzorger

De organisatie pleit daarom voor meer en beter overleg tussen zorgorganisatie en mantelzorger. Dat kost meer tijd, maar samenwerken is de enige manier om het probleem op te lossen. “Daarom willen wij zorgorganisaties oproepen in gesprek te gaan met de mantelzorger, zodat ze kunnen aanvoelen aan welke mantelzorger ze iets extra’s kunnen vragen en wie vooral even zelf rust nodig heeft.

Dolap-Yavuz heeft gelukkig een betrokken en fijne familie die allemaal binnen een straal van vijf kilometer bij haar ouders wonen. “Tijdens onze vakantie kwam elke dag wel een broer of zus of kleinkind langs met eten en om onze ouders gezelschap te houden. Ik wist dat mijn vader in goede handen was. Hierdoor kon ik een beetje genieten van de vakantie.” Toch is ze blij om nu weer thuis te zijn: “Die week Italië was niet zonder zorgen. Ik was de hele tijd in gedachte bij mijn ouders. Echt heel ontspannen was het niet.

Auteur: redactie