PARTICULIERE ZORG DOOR HEEL NEDERLAND
Voor direct contact bel met 020 - 63 66 837

Artikelen

25.09.2019 Dementheek in Veldhoven is een feit; lees, ontmoet, leer en ervaar!

Zaterdag 21 september werd in Veldhoven een Dementheek geopend. De Dementheek is te vergelijken met een interactieve bibliotheek/bezoekersruimte; er is veel informatie beschikbaar over dementie in de vorm van boeken of computers, (mantel)zorgers kunnen ervaringen uitwisselen en patiënten kunnen zich vermaken aan de “Belevenistafel”.

De Dementheek werd afgelopen zaterdag, op Wereldalzheimerdag, in de bibliotheek van Veldhoven geopend. Dorien Prinsen, directrice van de bibliotheek, hield samen met Carolien van der Heijden, medewerker van zorgorganisatie Swove, een dank- en welkomstwoord. Daarin werden onder andere de sponsoren (van Woerkum, Hoevenaars en Rotary Eindhoven/Welschap) in het zonnetje gezet. Van der Heijden benadrukt het belang van de Dementheek tijdens de opening; “In een ontspannen sfeer kan in de Dementheek kennis worden genomen van alle mogelijke informatie over dementie. Met name mantelzorgers kunnen hier hun voordeel mee doen en daarmee beter begrijpen wat er omgaat in de dementerende mens. Dementie is een aspect in het leven waar we allemaal mee te maken hebben en/of mee te maken zullen krijgen.”

Marjan Berk ervaringsdeskundige

Oud columniste Marjan Berk is ervaringsdeskundige als het gaat om samenleven met dementerenden. Zij vult van der Heijden aan; “Ik ben nu 87 jaar en neem geen pauzes meer! Ik was onder meer in een verzorgingshuis in Wijhe waar participatie het sleutelwoord is om met dementerenden om te gaan. Praat er mee en vraag wat ze leuk vinden, er gaat dan een wereld voor je open!”

Maar liefst twaalf vrijwilligers van Swove gaan helpen bij het bemensen van de Dementheek. Pierre Bijnen, één van de vrijwilligers, geeft aan; “Ik voel me betrokken bij de ouderen en Swove en heb met de andere vrijwilligers 2 bomvolle cursusdagen gehad om een deel van de materie eigen te maken, we hebben er allemaal veel zin in!” Met “materie” bedoeld Bijnen onder andere de Belevenistafel. De Dementheek beschikt over een rolstoelvriendelijke tafel met een ingebouwd touchscreen. Daar worden verschillende activiteiten op aangeboden, zoals het bekijken van foto´s en/of films, het spelen van spellen, meezingen met oude en bekende liedjes en nog veel meer. Deze tafel activeert het geheugen, stimuleert het contact met anderen en moet dus zorgen voor leuke momenten. Benieuwd naar de Dementheek? Binnenlopen kan tijdens de inloopmomenten.

Auteur; Redactie